Notice: Undefined variable: sContacterrorbericht in /var/www/vhosts/todos.nl/httpdocs/includes/functions/inc.rendercontent.php on line 924 Notice: Use of undefined constant _SESSION - assumed '_SESSION' in /var/www/vhosts/todos.nl/httpdocs/includes/functions/inc.rendercontent.php on line 927 Notice: Use of undefined constant lang - assumed 'lang' in /var/www/vhosts/todos.nl/httpdocs/includes/functions/inc.rendercontent.php on line 927 Notice: Undefined variable: sContacterrorbericht in /var/www/vhosts/todos.nl/httpdocs/includes/functions/inc.rendercontent.php on line 962 Faq - Todos

Faq

 

Algemeen

•    Wat is Todos?
Todos is een Nederlandse organisatie die wereldwijd jeugdleiderschap stimuleert. Door de inzet van sport & art krijgen jongeren in sloppenwijken de kans om zichzelf te ontwikkelen. Todos gelooft in het talent van jongeren en in de uitwisseling van kennis, ervaringen en vaardigheden.

•    Wie is Todos?
Todos heeft drie vaste medewerkers: Hanneke Velthuijsen, directeur, Wendy Kweens, communicatie en fondsenwerving, Arianne Niks, coördinator. Projectmedewerkers, stagiaires en vrijwilligers zetten zich enthousiast in voor de uitvoering van projecten.

•    Wie vormt het bestuur van Todos?
Voorzitter: Corine Aartman - Bloom Consultancy
Penningmeester: Nicolette van Veldhoven - NOC*NSF
Secretaris: Esther van der Steeg - Windesheim
Bestuursleden: Anke Meuffels - SKON, Joris Naber - KNVB en Karin Horsting - Sportinnovatie

•    Wat doet Todos?
Todos stimuleert bij Nederlandse jongeren het Mondiaal Burgerschap: actieve betrokkenheid over de grenzen heen. Todos geeft hen inzicht in het leven van leeftijdsgenoten in sloppenwijken en leert ze wat de kracht is van sport & art voor een betere toekomst. Todos steunt met fondsenwerving in Nederland wereldwijd jeugdleiderschap en de uitwisseling van kennis en ervaring.
 
•    Waar werkt Todos?
Todos heeft projecten in Nederland en werkt momenteel samen met partners in Brazilië en Guatemala.

•    Hoe werkt Todos?
Todos werkt volgens de methodiek ‘leren – ervaren – doen’ in combinatie met een methodiek die ontwikkeld is door Onno Raadsen. Zijn belangrijkste uitgangspunt is dat ‘jongeren het zelf moeten doen’.

•    Waarom sport & art?
Bewegen, zowel sportief als creatief, is goed voor je gezondheid, voor je plezier en afleiding. Sport & art dragen bij aan je sociale, emotionele, creatieve, communicatieve en cognitieve ontwikkeling. Ze laten de overeenkomsten en verschillen zien tussen jou en de ander. Tevens geven ze je een eigen identiteit en een gevoel van eigenwaarde. Todos gelooft in de kracht van sport & art omdat iedereen anders is, iedereen andere talenten heeft. Todos vindt het van belang dat je je kunt ontwikkelen en uiten door een vorm van bewegen te kiezen die bij jou past.

 

•    Waarom alternatief materiaal, (zwerf) afval?
Todos staat bekend om haar spiegelmethode en gebruik van (zwerf)afval. Daarmee worden maatschappelijke onderwerpen zoals armoede, onderwijs en gezondheid op interactieve wijze belicht. In de afgelopen jaren heeft Todos bewezen dat het gebruik van alternatieve materialen een krachtig middel is om Nederlandse jongeren te bereiken. Het stimuleert  hun inlevingsvermogen, creativiteit en laat hen nadenken over hun eigen (consumptie)gedrag.
 
•    Wanneer is Todos opgericht?
In 1999 richtte Onno Raadsen Stichting Tio Loiro opgericht die in 2006 de naam Todos kreeg: Toekomst door Sport. In 2011 is ervoor gekozen om de ondertitel ‘Toekomst door Sport’ te vervangen voor ‘Move2Change’. Todos kiest voor een ondertitel die internationaal leesbaar is en de lading dekt van het nieuwe beleid: Jeugdleiderschap door sport & art.Projecten en resultaten

•    Welke projecten heeft Todos in Nederland?
Momenteel heeft Todos twee projecten in Nederland: Cradle2Play en Urban, Arts & Life.

•    Welke projecten ondersteunt Todos overseas?
Todos werkt samen met twee partners. ARCA, een sportontwikkelingsorganisatie in Brazilië en het Consortium, een samenwerkingsverband van lokale organisaties in Guatemala. Todos ondersteunt meerdere projecten van beide partners.

•    Waarom ondersteunt Todos projecten voor jongeren in sloppenwijken?
In sloppenwijken vind je veel werkloosheid, slecht onderwijs, criminaliteit, drugs, wapengeweld en kindermisbruik. Jongeren die opgroeien in deze omgeving zien geen kansen, worden negatief beïnvloed en maken daardoor verkeerde keuzes. Todos vindt dat alle jongeren het recht hebben om zichzelf, binnen hun eigen mogelijkheden, optimaal te ontwikkelen. Todos gelooft in de talenten van jongeren en in de kracht van ‘het zelf doen’. Dat leidt tot een positieve verandering van jongeren en hun omgeving.

•    Wat is jeugdleiderschap door sport & art?
Jongeren worden gestimuleerd en begeleid om initiatief en verantwoordelijkheid te nemen. Ze zetten hun kennis en vaardigheden op een positieve manier in op het gebied van sport & art, zowel voor zichzelf als voor hun omgeving.


Financiën en fondsenwerving

•    Hoe komt Todos aan haar geld?
Todos wordt gesteund door particulieren, scholen en bedrijven. Naast donaties en sponsoring krijgt Todos financiering van NCDO en E-motive (Oxfam Novib) om in Nederland haar projecten uit te voeren. (zie voor meer info: jaarverslag)

•    Hoe wordt het geld verdeeld?
Todos werkt met een verdeelsleutel. 20% is voor Todos. Dit wordt gebruikt voor kantoorkosten, personeelskosten, communicatie en marketing. 80% gaat naar de projecten in Brazilië en Guatemala.

•    Hoe kan ik in actie komen?
Ga naar ‘Kom in actie’ en laat je inspireren. Kijk bij tips & tools voor meer informatie, ideeën en middelen.

•    Wat zijn de voorwaarden voor het organiseren van een actie?


Todos heeft vier richtlijnen:

1.    Het is jouw actie! Jij, je school, bedrijf of club organiseert de actie.

       Communiceer duidelijk dat je een actie doet voor Todos.

2.    Laat ons het weten! Todos wil jouw actie graag op onze website zetten.

       Stuur een korte tekst, foto’s en filmpjes.

 

3.    Be creative! Maak posters, flyers, stickers, gadgets en widgets. Gebruik het logo van Todos.

       Wanneer je een ander formaat nodig hebt, ga niet zelf knutselen: mail ons.

4.    Vraag sponsorgeld! Wees transparant. Het geld dat je ophaalt, gaat naar de projecten in Brazilië en Guatemala (80%) en naar Todos (20%).


•    Kan ik promotiemateriaal krijgen?
Todos gaat uit van je eigen talenten en creativiteit. Wij geloven in de kracht van het ‘zelf doen’. Wij zijn ervan overtuigd dat als je jouw actie promoot met je eigen stijl en identiteit, dit een meerwaarde heeft voor jezelf, Todos en je omgeving. Gebruik het logo van Todos.

•    Wat doe ik met het sponsorgeld?
Het geld dat je ophaalt, kun je storten op ING 50.26.625 t.n.v. Stichting Todos. Vermeld je naam, je actie en het nummer dat je krijgt als je ons jouw actie mailt.