Notice: Undefined variable: sContacterrorbericht in /var/www/vhosts/todos.nl/httpdocs/includes/functions/inc.rendercontent.php on line 924 Notice: Use of undefined constant _SESSION - assumed '_SESSION' in /var/www/vhosts/todos.nl/httpdocs/includes/functions/inc.rendercontent.php on line 927 Notice: Use of undefined constant lang - assumed 'lang' in /var/www/vhosts/todos.nl/httpdocs/includes/functions/inc.rendercontent.php on line 927 Notice: Undefined variable: sContacterrorbericht in /var/www/vhosts/todos.nl/httpdocs/includes/functions/inc.rendercontent.php on line 962 Jolanda in Cambodja - Todos

Jolanda in Cambodja

 

Op dit moment ben ik op weg met onze trainers  naar een endusertraining, een training voor riverdolphinguards, waar een tijd geleden meerdere zonnepanelen zijn geplaatst, zodat ze wat electriciteit hebben in de riverdolphinstations.  Ze krijgen een training onder andere over hoe zonne-energie werkt en hoe ze hun zonnesysteem (Solar Home System) moeten onderhouden. Het is een uurtje of 8 rijden vanaf waar PicoSol Cambodia, de NGO waar ik nu countrymanager van ben, gehuisvest is.

Projecten PicoSol
De afstanden in Nederland met de Todosbus, over mooi geasfalteerde wegen  met georganiseerd verkeer waren er niets bij. Soms mis ik het een klein beetje, maar over het algemeen ben ik hier aan het genieten van alles wat we hier voor elkaar krijgen met Pico Sol Cambodia. Afgelopen half jaar hebben we met een subsidie van de Asian Development Bank 70 ondernemers, vanuit afgelegen dorpen in drie provincies getraind als solar ondernemer. Medewerkers van PicoSol zijn dagenlang op pad geweest met hun brommers om de ondernemers te vinden. Dit had nogal wat voeten in aarde, zeker in de maanden dat grote delen van Cambodja overstroomd waren en wegen compleet waren weggevaagd. Na het vinden van genoeg ondernemers werd een training georganiseerd ergens in het midden van alle dorpjes, waarna de ondernemers echt aan de slag zijn gegaan als solarondernemer. De ondernemers zijn gestart met het verhuren en verkopen van de MoonLight, een lantaarn op zonne-energie; binnenkort volgen er nieuwe producten.

Naast dit project lopen er nog anders projecten, zoals Solar Schools; het organiseren van computerklaslokalen op zonne-energie, REF project;  het trainen van installateurs die 12000 Solar Home Systems in de meest rurale gebieden hebben geïnstalleerd , het uitgeven van een technische gids over zonne-energie en het geven van solarworkshops aan schoolgroepen (dit lijkt op de bewustwordingsprogramma’s van Todos).

Sport in Cambodja
Sport als middel gebruiken om Cambodjanen te leren over zonne-energie of over andere vaardigheden is nog  steeds een onderwerp waar ik graag mee aan de slag wil. Er zijn een aantal organisaties die sport gebruiken als middel, maar over het algemeen staat sport niet heel hoog op de agenda (welke agenda?) van de gemiddelde Cambodjaan. De meesten werken op het platteland, staan om 5 uur op en hebben dan een hele dag lichaamsbeweging. 's Avonds is het donker en gaan ze slapen, dus waarom sporten? Fietsen doe je hier als je arm bent. Als je maar een beetje geld hebt koop je een brommer, wat iets meer aanzien heeft.

Zo nu en dan organiseren we wat activiteiten voor het weeshuis en dan komen zeker ook de Todos-spelen aan bod, zoals de hoepeldans met oude fietsbanden en rijstzaklopen.  Doordat het werk nu aardig onder controle is, ik gewend ben (zover je dan ook kan wennen) aan de Cambodjaanse gewoontes, ik m’n weg weet te vinden, een beetje Khmer spreek en het leven dus een stuk makkelijker wordt, heb ik wat meer tijd om me te gaan verdiepen in sport & art in Cambodja.

Als jullie op de hoogte willen blijven, kijk dan hier voor een impressie.

Todos spel Cambodja

Todos spel Cambodja rijstzak lopen

voetbal cambodja