Notice: Undefined variable: sContacterrorbericht in /var/www/vhosts/todos.nl/httpdocs/includes/functions/inc.rendercontent.php on line 924 Notice: Use of undefined constant _SESSION - assumed '_SESSION' in /var/www/vhosts/todos.nl/httpdocs/includes/functions/inc.rendercontent.php on line 927 Notice: Use of undefined constant lang - assumed 'lang' in /var/www/vhosts/todos.nl/httpdocs/includes/functions/inc.rendercontent.php on line 927 Notice: Undefined variable: sContacterrorbericht in /var/www/vhosts/todos.nl/httpdocs/includes/functions/inc.rendercontent.php on line 962 Jeugdleiderschap - Todos

Jeugdleiderschap


Urban Arts & Life

Een nieuwe methode voor het stimuleren van jeugdleiderschap!


Het klinkt bizar: jongerenwerkers uit de sloppenwijken van Guatemala naar Nederland brengen om ze hier met Nederlandse jongeren te laten werken en op die manier jeugdleiderschap te stimuleren. Maar waarom ook niet? In Guatemala is aan geweld geen gebrek: drugs- en bendegeweld teisteren het land al sinds jaar en dag. Toch zijn er mensen die te midden van al dat geweld iets positiefs willen uitdragen en jongeren op het rechte pad proberen te houden door ze ‘Urban Arts’ (theater, breakdance, circus) te leren om zo hun zelfvertrouwen op te bouwen.

Urban Arts & Life 2011

Deze Guatemalteekse jongerenwerkers zijn voor het project ‘Urban Arts & Life’ naar Nederland gekomen om door middel van Urban Arts jeugdleiderschap bij Nederlandse jongeren te stimuleren en wederzijdse bewustwording te creëren! Twee weken lang volgden de Nederlandse jongeren intensieve workshops onder leiding van de Guatemalteken. Deze periode eindigde met een wervelende show in het Muiderpoorttheater op 9 oktober 2011, waar veel publiek bij aanwezig was. Het thema van de show was vrijheid, bedacht door de jongeren zelf.

De deelnemende jongeren waren allemaal erg enthousiast over het project en zij hebben een leuke groep van jeugdleiders gevormd. Op verschillende manieren zijn zij bewustere en actievere burgers geworden en zetten zij hetgeen ze geleerd hebben in als jeugdleider in hun eigen omgeving. Ze hebben op een speciale manier een andere cultuur leren kennen en willen daarin verder. Dankzij het thema vrijheid zijn zij gestimuleerd na te denken over bepaalde aspecten uit de Nederlandse samenleving (zijn wij vrij?). Ook zijn de jongeren aan het denken gezet over hoe wij dingen hier in Nederland doen en zich bewust geworden dat je dingen van een andere kant kunt bekijken. Zij hebben kennis verkregen over de situatie in Guatemala en het belang van dans als een levensstijl daar.

De Nederlandse deelnemers hebben daarnaast de Methodiek van Kolb en de Competentie cirkel leren kennen (methode die door Todos wordt gebruikt), waarbij leren, reflecteren, ervaren en handelen centraal staan. De Competentie cirkel is ingezet om persoonlijke, sociale, cognitieve en productieve competenties door middel van Urban Arts te ontwikkelen. In Guatemala een noodzaak om jongeren een alternatief te bieden, in Nederland nu ingezet om jongeren te motiveren om tot positieve actie te komen als bewuste burger! Kortom: omgekeerde ontwikkelingssamenwerking.

Urban Arts & Life 2012
De Nederlandse jeugdleiders willen we graag inzetten voor Urban Arts & Life 2012, om weer een succesvol en nog groter landelijk project neer te zetten voor jongeren door jongeren. Samen met het Muiderpoorttheater en de betrokken jongerenorganisaties is er enorme motivatie om dit project volgend jaar op nog innovatievere wijze neer te gaan zetten, met name gericht op jongeren in achterstandswijken. De leiders uit Guatemala hebben namelijk met hun organisaties reeds meer dan 15 jaar ervaring in de preventie van jeugdbendes. Een opkomend fenomeen volgens het rapport ‘Problematische jeugdgroepen’ gelanceerd door Minister Opstelten. In Nederland zouden we de kennis, inspiratie en kracht van de Guatemalteken zeer goed kunnen inzetten: waarbij omgekeerde ontwikkelingssamenwerking intensiever kan worden ingezet en meer diepgang zal gaan krijgen!

Een samenwerking van Todos – Muiderpoorttheater – Emotive

Project Urban Arts & Life jongeren

urban arts & life

urban arts & life presentatie