Notice: Undefined variable: sContacterrorbericht in /var/www/vhosts/todos.nl/httpdocs/includes/functions/inc.rendercontent.php on line 924 Notice: Use of undefined constant _SESSION - assumed '_SESSION' in /var/www/vhosts/todos.nl/httpdocs/includes/functions/inc.rendercontent.php on line 927 Notice: Use of undefined constant lang - assumed 'lang' in /var/www/vhosts/todos.nl/httpdocs/includes/functions/inc.rendercontent.php on line 927 Notice: Undefined variable: sContacterrorbericht in /var/www/vhosts/todos.nl/httpdocs/includes/functions/inc.rendercontent.php on line 962 Directeur in Guatemala - Todos

Directeur in Guatemala

Mijn onthaal bij aankomst in Guatemala was overweldigend: een enorme menigte blauw-wit gekleurde en juichende mensen, vlaggen op auto’s en getoeter. Het Guatemalteekse voetbalelftal had gewonnen en zat voor het eerst in de geschiedenis bij de eerste twintig voor het WK. Wat kan sport doen met de sfeer van een land. Even vergat iedereen, inclusief ik, de verdeeldheid, het geweld en de criminaliteit van alle dag die alleen maar zijn toegenomen tijdens de verkiezingsperiode. Na de surprise party ‘welcome back guianitta’, die ik elke keer krijg sinds ik niet meer in Guatemala werk en directeur ben bij Todos, begon de week positief met de Battle of the Year.

Guatemala wint!
Battle of the year, georganiseerd door de jongeren van de breakdance academie Trasciende (onderdeel van het Consortium ‘Sport is veel meer’) was dit jaar voor de tweede keer een enorm succes: 8000 man publiek en 8 deelnemende crews uit Centraal Amerika en omstreken. Logistiek een heel karwei, maar ontzettend goed georganiseerd door de jongeren. Ook dit keer won Guatemala tegen alle verwachtingen in van kanshebber Colombia in een spannende eindbattle. De ‘Guatemayan Crew’ zal mee gaan doen aan de finale in Montpellier op 19 november. Het mooiste moment vond ik, naast een goed staaltje jeugdleiderschap, een moment voor Bboy Quetzal. Er wordt altijd een minuut stilte gehouden voor de jongeren die we zijn verloren vanwege het hevige geweld in het land. Bboy Quetzal is drie maal in zijn hoofd geschoten en leeft nog! Voor hem werd door al die mensen op dat grote plein midden in het historische centrum van de hoofdstad een minuut applaus gehouden: kippenvel! (link naar filmpje? )

Trots op onze jeugdleiders
Na 2 dagen training van Onno Raadsen (van Change the Game in Brazilië) aan de jeugdleiders, mocht ik mee naar Comolapa waarbij 4 van onze sportleiders waren uitgenodigd op een school om te werken met drie klassen. De jongeren hebben volgens de directeur ‘discipline-problemen’ en door middel van 3 dagen training met sport en spel hoopt hij dat het beter gaat. Flor van 13 jaar oud antwoordde op de vraag wat ze hebben geleerd: ‘Ik merk dat er veel minder jaloezie onderling is en dat we meer als team werken’. Ik was trots om de jeugdleiders aan het werk te zien: alles was goed voorbereid en ze hadden zelf spellen bedacht rondom de ‘hulpvraag’. En dan te bedenken dat zij pas 3 jaar geleden het proces zijn gestart en dat ze hun naam bijna niet hardop in de groep durfden te zeggen!

Inspiratie van Bboy Quetzal
Wat sport en art allemaal wel niet brengt in het leven van deze jongeren, die allemaal uit de ‘marginale’ gebieden komen. En wat een inspiratie geven zij, ondanks alle tegenslagen in hun leven. Bboy Quetzal zei toen ik hem bezocht thuis: ‘De dokter zei dat ik nooit meer kon lopen, nu na 1 maand sta ik alweer op mijn benen. Mijn volgende doel is om over 3 maanden weer te dansen’. Inspiratie zoals van Bboy Quetzal gaat nu ook in Nederland ingezet worden met het pilot project Urban Arts & Life: werkelijk een droom die gaat uitkomen. Jongeren uit Guatemala die ontwikkelingssamenwerking in Nederland komen doen. En wat betekent dit voor het image van de jongeren in Guatemala? Die gestigmatiseerd worden als ‘crimineel’ en ‘bendes’ en nu helemaal naar Europa gaan om daar hun talenten in te zetten? Wauw, hier doet Todos het voor!